Mobilní domy pomohou Praze řešit problémy s nedostatkem bytů


DSCN5957

Hlavní město se už po mnoho let potýká s nedostatkem bytů. Centrum města i nově zastavěné plochy nabízejí kancelářské objekty nebo luxusní bydlení, za kterými stojí silní developeři. Schází však dostupné bydlení pro státní zaměstnance i pracovníky firem, které zajišťují služby pro město. Nové vedení města chce tuto situaci změnit a vypadá to, že se již podařilo nalézt řešení. Připravuje se projekt „Mobilní Praha“, který umožní bezpečné a příjemné ubytování pro několik tisícovek obyvatel. V současné době se upřesňují lokality, kde by se mohl projekt realizovat. Lokality musí být poměrně rozlehlé, dosud nezastavěné, dostupné MHD, musí být napojeny na sítě a v majetku města, případně městské části. Ve vybraných lokalitách budou vybudována „Centra mobilních domů“(CMD). Mobilní domy budou řazeny tak, aby vytvářely uličky s malou předzahrádkou. Současná nabídka nabízí mobilní domy, které mohou zajistit ubytování i početnějších rodin celoročně. CMD budou dále vybaveny hřištěm pro děti, odpočinkovými místy, restaurací s obchodem, bezpečnostní službou a hlídaným parkovištěm.

Výhodou projektu „Mobilní Praha“ je, že poskytne ubytování v relativně rychlé době a za přijatelnou cenu. Mobilní domy budou majetkem Prahy, která poskytne ubytování za nájemné nižší než je současný pražský průměr.

Jednou z lokalit, kde by mělo jedno CMD do roky vyrůst je u stanice metra C v Letňanech. Plány Babiše na rezidenční čtvrť i nová nemocnice ustoupí občanskému bydlení. Vedení Prahy čeká ještě připravit zadávací projekt na technické zajištění  CMD,  výběrové řízení na dodavatele mobilních domů a schválit pravidla pro přidělení smlouvy o nájmu mobilního domu.

Provozovatelem CMD bude úkolem některé z městských organizací, které provozují správu městského majetku nebo zajišťují s tím spojené služby (Správa služeb hlavního města Prahy,  TSK Praha).

Velkokapacitní parky mobilních domů si oblíbili Američané v padesátých až šedesátých letech, aby mohli cestovat za prací po celém území USA. Později je začali využívat především také k rekreačním účelům. Podobně jsou využívané mobilní domy ve Velké Británii, Holandsku či Švédsku, kde slouží především k rekreaci.

Výhody mobilních domů: jsou cenově dostupné, komfort mobilního domu je srovnatelný s kvalitou klasických bytů, nízké provozní náklady, nízká cena pojištění, životnost až 50 let, minimální nároky na údržbu (odpadají náklady na opravy, jako to bývá u zděných domů), možnost rychlé instalace a přemístění.

Datum vydání 1.4.2019

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Další články z IZDoprava.cz

Stránka načtena za 2,06538 s | počet dotazů: 200 | paměť: 20305 KB. | 30.04.2024 - 16:18:49