Tráva se umí prosadit i na komunikacích!


n200906281154 P6100046
0 0 votes
Hodnocení článku

Většina článků o správě a údržbě komunikací je zaměřena na opravy nebo na výstavby komunikací či objektů. Málo se však mluví o údržbě chodníků a komunikací, které zarůstají travou! FOTO v článku.

Mezi údržbové práce spadá i postřik trávy a plevele. Vybrali jsme pár fotografií, které zachycují dlážděné plochy. Pokud jsou chodník nebo vozovka málo užívány a navazují na větší zelenou plochu, pak se tráva dokáže velice zdatně prosadit. Na první pohled je to milá travička, která oživuje strohou plochu. Zeleň však umí i docela malý prostor využít a postupně se prosadí.

Zeleň a chodníky Zeleň a chodníky

Dalším příkladem úspěšného tažení trávy a plevele proti betonovým a asfaltovým plochám jsou spáry v místech napojení mezi vozovkou a chodníkem nebo chodníkem a objektem. 

Zeleň a chodníky

O údržbě zeleně kolem komunikací se budeme věnovat v jiném článku. Tentokrát připomeneme údržbovou činnost organizací, které mají ve větších městech ve své správě údržbu komunikací a chodníků a to včetně postřiků plevele. Během vegetačínho období se musí ve vybraých lokalitách provádět postřik. Tráva prorůstající spáry povrchů chodníků i vozovek zachycuje prach, nečistotu, vlhkost. Z hlediska údržby je proto nutné provádět pravidelný chemický postřik v místech, kde je to z hlediska údržby povrchu komunikace nutné.

Jak bojují s plevelem jednotlivá města?

Ve městě Chrudim provádí Technické služby s.r.o. chemický postřik již 15 let a provádí je 2x ročně na 120 kilometrech komunikací a chodníků. Postřik se provádí přípravkem CLINIC, který není toxický vůči zvířatům a lidem. Jedná se o postřik dlážděných ploch i krajů chodníků a v případě potřeby i u domů. Po aplikací postřiku nesmí dvě hodiny pršet. Pro silničáře je proto letošní léto  hektické. Časté deště podporují růst zeleně a  současně omezují čas, kdy je možné provádět údržbu zeleně nebo provádět chemický postřik zeleně.

V Mladé Boleslavi bojuje s plevelem firma Compag a letošním roce již musela chemický postřik opakovat z důvodů deště. Pro rok 2009 vyčlenilo město částku 100 000 korun pro aplikaci chemického postřiku k likvidaci plevelu na chodnících a u krajnic ve městě a dalších 60 000 korun je určena pro příměstské části.

V Hranicích  provádí v centru města každoročně chemický postřik plevele městská firma Ekoltes a průměrně přijde město uvedená práce finančně na 10.000 – 20.000 korun. Letošní rok  se budou náklady pohybovat nejspíš kolem vyšší částky.  


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup
0 0 votes
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Další články z IZDoprava.cz

Stránka načtena za 2,18664 s | počet dotazů: 201 | paměť: 24579 KB. | 14.05.2024 - 09:58:50