Zelený sloupek pro dopravní značky má své opodstatnění


n200807201421 P9260055
0 0 votes
Hodnocení článku

Rekonstrukce Masarykova náměstí v centru historické části města Karviné dokázala propojit účelné a funkční úpravy s doplněním o stylový mobiliář. Tak je možné vidět na náměstí i celkem netradiční zelenou barvu na sloupku pro dopravní značku.Rekonstrukce Masarykova náměstí byla zahájena v roce 2002 a ukončena v červnu 2003. Práce spočívaly v předláždění celého povrchu náměstí, komunikací i chodníků. Litinová kašna ve středu náměstí dostala nový nátěr, noční osvětlení a kolem kašny byl vydlážděn kruh.

 Karviná - rekonstrukce náměstí Karviná - rekonstrukce náměstí

 Chodníky byly předlážděny žulovou kostkou 10/10/10 s hlazeným povrchem. Takto provedená dlažba umožňuje nečekaně příjemnou chůzi. Na náměstí byly osazeny nově stromy a nádoby s květinami. Materiál i barva mobiliáře  ladí s centrální zeleně natřenou litinovou kašnou. Na náměstí tak najdete zelené litinové lavičky, litinové stojany na kola, zelené koše, zelené stožáry a lampy veřejného osvětlení, zelené litinové sloupky i zelené sloupky s dopravními značkami.

Karviná Karviná

Podařila se tak skutečně jedinečné barevné, tvarové i materiálové provedení vybavení v prostoru náměstí, které působí velice příjemným dojmem a místní restaurace a kavárny s venkovními zahrádkami lákají k posezení. Protože náměstí je součástí městské  památkové zóny, ladí i barvy fasád domů i zastřešení venkovních zahrádek.

Karviná Karviná

Půvabným doplňkem je dřevěná telefonní kabina  a udržované květinové záhony před zámkem Fryštát. Na rekonstrukci náměstí navazovala v dalších letech ještě rekonstrukce uliček a okolí  kostela Povýšení sv. Kříže a to ve stejném provedení dlažby a zeleně laděného mobiliáře.

Doprava na náměstí je regulovaná a neumožňuje průjezd náměstím. Vyhrazená parkovací místa jsou na jižní a severní části náměstí každý den do 18.00 hodiny. Po 18.00 hodině je možné na náměstí zdarma zaparkovat ve všední den, v sobotu a  neděli po celý den. 

Za návštěvu stojí zámek Fryštát, který po rekonstrukci v roce 1997 nabízí prohlídkové okruhy pro návštěvníky. Za povšimnutí stojí dva propojovací mosty, které spojují hlavní budovu na jedné stravě s oratoří kostela Povýšení sv Kříže a na druhé straně s budovou “ LOTTYHAUS“.

Karviná - Fryštát - mostek do kostela Karviná - Fryštát - mostek do

Rekonstrukce historického centra odpovídá místnímu prostředí, které vyžaduje určitý dopravní režim (radnice, zámek, služby) a současně umožňuje chodcům bezpečné prostředí a vymezení odpočinkové plochy. Stávající úprava nebrání případné změně dopravního režimu bez zásadních stavebních úprav. Motorizovaní návštěvníci historického centra města mohou zapakovat na pakovišti vedle obchodního centra v docházkové vzdálenosti.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup
0 0 votes
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Další články z IZDoprava.cz

Stránka načtena za 2,28635 s | počet dotazů: 193 | paměť: 24656 KB. | 22.05.2024 - 01:32:43